В България спортната гимнастика е с дългогодишна история. Един от основоположниците на този спорт у нас е СК „Левски“, който от 40-те години на ХХ век, развива този спорт.

През 1947 г., в „Спартак“ се създава секция по спортна гимнастика с председател Петър Захариев. За първи треньор е назначен Сава Панайотов.

Началните години в гимнастиката са трудни и са характерни с организирането на демонстрации с пропагандна цел, изнасянето на масови гимнастически композиции по случай празници и др.

В тези трудни за гимнастиката години незаменима помощ и подкрепа на гимнастиците от „Спартак“ оказват Йосиф Буреш – ветеран, организатор и пропагандатор на българската спортна гимнастика и Иван Чурешки – участник през 1936г. на Олимпийските игри в Берлин, както и в други големи международни състезания, където получава индивидуални награди за отлично представяне.

В „Спартак“ правят първите си стъпки в гимнастиката Васил Константинов, Васил Радулов, Мими Аршинкова и др., които след години стават основата на националния отбор на България.

През 1955 г. в „Динамо“ също се създава секция по спортна гимнастика с председател Кирил Вучков. По-късно като треньори тук започват работа Борислав Габровски и Цветана Манолова. Създават се работнически отбори към фабриките „Пролетарий“, „Пачо Иванов“ и „България“. Тренировките се водят на кортова площадка зад Централна поща.

През 1958 г. идва и първият успех. На Световно първенство в Москва Елисавета Милева („Спартак“) и отборът на България заемат шесто място. На Универсиадата в София (1961) Юлия Трашлиева („Спартак“) заема второ място на смесена успоредка и разделя пето-шесто място с Цветана Димова на греда.

Наред със старите изпитани състезатели и деятели Георги Гайдарджиев (който на Соколския събор в Прага през 1938 г., завоюва златни медали на всички уреди, на които участва), Иван Чурешки и др. в годините на народната власт израства младо, способно поколение – Васил Константинов, Васил Радулов, Цанко Трашлиев, Ценко Ценков, Салтирка Търпова, Ренета Дунева, Елисавета Милева, а по-късно – Никола Проданов, Филип Филев, Виктория Коева, Таня Белчева, Райна Киркова и др.

След обединението (1969) се създават условия за по-масова работа и по-големи изяви. През периода 1969 – 1985 г. от републиканските пьрвенства са завоювани 170 първи места, 140 втори и 159 трети. Много от тези успехи на гимнастиците от „Левски-Спартак“ са свързани с имената на Райчо Христов, Стефан Зоев, Живко Пандезов, Николай Карамфилов, Васил Парушев, Евдокия Пандезова, Соня Стойнова; по-късно – Нина Костова, Светлана Кащелян, Диляна Глухчева, Янко Раданчев, а в последните години – Камелия Траянова, Зоя Грънчарова, Юлия Христова. През 1982 и 1985 г., с отлични прояви е юношата Любомир Герасков, а за Мариан Пенев успехът идва през 1984 г., когато на Европейско първенство за юноши и в турнир „Дружба“ завоюва два бронзови медала. От школата на „Левски-Спартак“ излизат млади и талантливи гимнастици и гимнастички.


 

Райчо Христов

1969 година завоюва златен медал на земя на европейското първенство във Варшава, Полша.

1970 година заема четвърто място на земна гимнастика на световното първенство в Любляна, Словения.

1971 година става европейски шампион на земна гимнастика на европейското първенство в Мадрид, Испания.


Християн Иванов

1996 година завоюва бронзов медал на висилка на световното първенство в Пуерто Рико.


 

Зоя Грънчарова

1981 година печели бронзов медал на земна гимнастика на световното първенство в Москва, Русия.


 

Мариян Пенев

1984 година на международния Турнир “Дружба” в Прага печели два бронзови медала – от индивидуалната надпревара на прескок и отборно.


 

Любомир Герасков

1987 година завоюва бронзови медали на земна гимнастика и кон с гривни на на световното първенство в Ротердам, Холандия.

1987 година става европейски вицешампион на кон с гривни в Москва, Русия.

1888 година става Олимпийски шампион на кон с гривни в Сеул, Южна Корея.


 

 

Милена Мавродиева

1989 година става европейска вицешанмпионка на прескок в Брюксел, Белгия.

1990 година печели бронзов медал на земна гимнастика на европейско първенство в Атина, Гърция.


Памела Георгиева

2017г. печели бронзов медал на греда от Световната купа по спортна гимнастика в град Варна, България.


Валентина Георгиева

2020г. завоюва сребърен медал на Европейско първенство за девойки в Мерсин, Турция.